dinsdag 24 april 2012

Mini appeltaartjes


Een paar weken terug stond ik tegen een schaal appels te kijken die overrijp begonnen te worden. Ik bedacht me ineens dat een vriendin van mij een keer had voorgesteld om mini appeltaartjes te maken. Nu had ik toevallig van Honing een mix voor Boerenappeltaart met romige crème in huis liggen.

Voor gemiddeld 10 kleine appeltaartjes

Ingrediënten
 • 1 mix Honing mix voor Boerenappeltaart met romige crème
 • 150 gram boter
 • 1 ei
 • 500 gram appels
 • 40 gram rozijnen
 • 25 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 175 ml melk

Benodigdheden
 • Siliconen cupcake vormpjes
 • Garde
 • Boterkwastje

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in erg kleine stukjes.
Nu kan ik niet met 100% zekerheid zeggen hoe veel appels voldoende zijn voor dit recept. Voor een volledige appeltaart heb je namelijk 1 kilo nodig, ik me voor mijn eerste poging hier dan ok aan gehouden, ook al dacht ik al dat dit te veel zou zijn. Het zou zonde zijn als ik er uiteindelijk achter kwam dat ik toch tekort kwam.
Achteraf gezien had ik wel heel veel appelmengsel over, ik had er de volgende dag nog 10 appelflappen van gemaakt, en toch nog een groot deel moeten weggooien omdat het anders niet op kwam.
Ik denk dus dat 500 gram er dichter bij in de buurt komt.
Vermeng de appels in een kom met de rozijnen, suiker en kaneel. Dek de mix af en zet hem in de koelkast. Zo kunnen de smaken extra goed intrekken, en de rozijnen wellen op door het vocht van de appels. 


Doe de Bakmix, de zachte boter en 2/3 van het ei in een beslagkom en kneed dit tot een soepel deeg.
Neem ongeveer 2/3 van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem en de zijkant van de cupcake vormpjes. Maak de laag alleen niet te dik.

Verwarm de oven voor op 180 CVoor de crème meng je met een garde het crèmepoeder met de melk tot een glad mengsel.
Struik de crème met de bolle kant van een lepel over de bodem uit en vul de vormpjes verder met het appelmengsel.
Dit is misschien veel te veel voor de kleine appeltaartjes, maar je kunt het eventueel nog later gebruiken om kleine toefjes op je taartjes te spuiten.


Maak van het resterende deeg reepjes. Het makkelijkste vind ik zelf om er eerst ongeveer gelijke balletjes van te draaien, deze uit te rollen tot een lange sliert, en dit vervolgens met mijn vingers een beetje plat te drukken.
Leg deze kruislings over het appelmengsel en bestrijk ze met de rest van het ei.


Bak de kleine appeltaartjes 10 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin van kleur zijn. Als ze afgekoeld zijn kun je ze voorzichtig uit de siliconen vormpjes drukken. Eventueel kun je ze nog nog versieren met een toefje crème.
Het handige aan deze appeltaartjes is dat ze perfect geschikt zijn om zo aan 1 persoon te serveren, en ze zien er bovendien ontzettend schattig uit!
1 opmerking: