woensdag 10 april 2013

Dubbele boterkoekjes


Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt, het zijn naar mijn idee toch wel een van de lekkere koekjes die ik ooit heb gebakken. Maar om een of andere reden heb ik er tot nu toe nog geen blogpost over gemaakt. Tijd om daar dus verandering in te brengen.
Dit heerlijke recept komt uit het boek 500 koekjes van Veltman Uitgevers.


Ingrediënten voor 11/2 dozijn 
  • 300 gram boter 
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 11/2 theelepel vanille-essence
  • 1 ei 
  • 300 gram bloem

Voor de vulling
  • 75 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels verse roomkaas
  • 4 eetlepels jam naar keuze
  • Extra poedersuiker om te bestuiven

Benodigdheden
  • Handmixer
  • Ronde uitsteekvormpjes van 5 cm doorsnee

Klop de boter op 25 gram na met de suiker en vanille tot een romige, maar niet luchtige massa. Klop het ei erdoor. Voeg bloem toe en meng alles tot een glad deeg. Vorm er een platte, ronde bal van en leg hem verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 175 graden.


Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke plak en steek er 36 rondjes uit. Leg ze met steeds 21/2 cm tussenruimte op een bakplaat. Bak de koekjes 12 tot 15 minuten en laat ze op een rooster afkoelen.

Zeef het poedersuiker en klopt dit samen met de overgebleven boter tot een bleke, romige massa. Roer de verse roomkaas erdoor. Besmeer de helft van de koekjes met jam en de andere helft met het roomkaasmengsel. Druk er steeds twee tegen elkaar en bestuif ze met poedersuiker.
Bewaar ze maximaal 7 dagen in een goed gesloten trommel.

Bon appétit~!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten