donderdag 22 december 2011

Tutorial: Roosjes maken van marsepein of fondant

Roosjes van fondant of marsepein zijn erg leuk om net dat beetje extra te geven aan je gebak.
Ik vond ze echter moeilijk om te maken, gezien dat de manier waarop ik het eerst altijd deed inhield dat ik ze blaadje voor blaadje in elkaar moest zetten.
Nu was ik laatst bij een cursus voor het versieren van cupcakes, en daar heb ik een manier geleerd om heel gemakkelijk mooie roosjes te kunnen maken.
Met deze techniek kun je 2 roosjes tegelijkertijd maken.

 Stap 1:
Rol het fondant of marsepein uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Steek hier 5 kleine rondjes uit. Door gebrek aan de juiste vormpjes heb ik weer gebruik gemaakt van de onderkant van een spuitmondje. Maar dit geef ongeveer een indicatie aan hoe groot ze moeten zijn.


Stap 2:
Rol de rondjes zowel in de lengte als in de breedte wat platter uit, en zorg ervoor dat ze een beetje een ovale vorm krijgen.


Stap 3:
Leg de vormen trapsgewijs naast elkaar. Met behulp van een beetje water kun je ervoor zorgen dat ze enigszins aan elkaar blijven plakken.

 Stap 4:
Rol het geheel op. Let erop dat de ovalen een beetje los kunnen laten. Het is een kwestie van weer aandrukken en verder rollen.
Stap 5:
Snijd het rolletje doormidden. De uiteindes dienen voor de bovenkant van de roos, en de platte gedeelte als de onderkant.
Het enige wat nu nog nodig is, is het uitvouwen van de blaadjes. De linkse is helemaal uitgevouwen, de rechtse heb ik nog een beetje dicht gelaten.


Extra:
Je kunt ook meer rondjes gebruiken voor een voller effect. Voor het voorbeeld hierboven heb ik 7 rondjes en gemarmerd fondant gebruikt.
Dit krijg je door 2 verschillende kleuren door elkaar te mengen, maar net niet lang genoeg zodat het egaal wordt.
Verder kun je natuurlijk ook grotere rondjes gebruiken.

1 opmerking:

  1. Nooit geweten dat die zo makkelijk te maken zijn! Goede tutorial!

    BeantwoordenVerwijderen